субота, 14 серпня 2010 р.

«Колгосп - справа добровільна»


Вы, ударники колхозов, должно быть, не сомневаетесь в том, что колхозы стоят на правильном пути. Возможно поэтому, что этот вопрос покажется вам излишним. Но не все крестьяне думают так, как вы. Среди крестьян имеется еще немало таких людей, в том числе среди колхозников, которые сомневаются в правильности колхозного пути. И в этом нет ничего
удивительного.
Й. Сталін, з промови на першому Всесоюзному з’їзді колгоспників-ударників, 19 лютого 1933 року

З 1 серпня в Олександрії «на папері» запрацювало комунальне підприємство «Житлогосп», яке народ ще до його появи вже встиг нарікти «Житлоколгоспом». Пояснити, в чому полягатиме його позитивна роль для простого населення, ніхто з представників влади не особливо не намагався. Сказали, що так «буде краще», але не сказали – кому. Як на мене, наразі дане утворення такий собі монстр, що буде колись якимось чином обслуговувати наші будинки, викликає безліч запитань. І я зовсім не певен в його ефективності та життєздатності.

Почнемо з того, що відмова від приватних «ЖЕКів» і створення комунального підприємства «Житлогосп» суперечить «лінії партії», до якої належить перший заступник міського голови. Так-так, днями міністр з питань житлово-комунального господарства України Юрій Хіврич повідомив, що «Уряд планує до 2015 року відмовитися від муніципальних житлово-комунальних контор».
По-друге, підприємство ніяким чином не готове до відкриття. Воно не має приміщення, людей, техніки. «Голий» директор – і все. Підприємство не провело обговорення розмірів тарифів, за якими воно надаватиме послуги, і не затвердило їх. Відповідно до вимог чинного законодавства, новостворене підприємство повинно обов’язково пройти повну процедуру затвердження тарифів, а це збори мешканців, публікація намірів, місячне обговорення, перевірки з боку Держінспекції по цінах, управління економіки та управління ЖКГ, висновок Антимонопольного комітету і т. д. і т. п.
По-третє, створення даного КП суттєво збільшує податкове навантаження на тарифи. Якщо ПП «сиділи» на єдиному податку і сплачували 10 відсотків, то КП отримало і ПДВ, і податок на прибуток, що в сумі дасть близько 25-30 відсотків. Щоб це підприємство працювало, діючі тарифи треба підвищувати на 30 відсотків!
Дивують і фрази влади, на кшталт, «ми заберемо в нове підприємство усіх бажаючих працівників, які зараз працюють в ПП». Цікаво, черга вже стоїть? Ні. Чому, адже підприємці ніби-то не дуже балували своїх найманих працівників грошима? Та тому, що у новому «Житлогоспі» люди ризикують опинитися взагалі без копійки.
Справа в тім, що як засвідчує практика, рівень сплати послуг новоствореному підприємству подібного профілю у перший місяць роботи становить лише 17-34 відсотки від нарахованого, у другий-третій місяці – 50, і тільки у четвертий-п’ятий – 70-80 відсотків. Як «пережити» цей період?
Ще одна проблема – переоформлення усіх нарахованих пільг і субсидій. Щоб перейти на обслуговування нового підприємства, людям похилого віку доведеться знову бігати кабінетами.
І таких нюансів вистачає. Взяти хоча б необхідність перезаключення з усіма квартировласниками договорів. А хтось ще, можливо, і не захоче…
На цю тему зі мною погодився поспілкуватися один із керівників місцевого «ЖЕКу», щоправда, на умовах інкогніто. Надаємо його експертну оцінку до уваги читачів «Відомостей»:
М. Швець: В інтерв’ю газеті «Олександрійський тиждень» директор КП «Житлогосп» Анатолій Горошко зазначає, що до складу об’єднання увійшли п’ять жеків, «Зеленбуд», «Міськсвітло», «Ритуал». Про які п’ять жеків йде мова?
Експерт: Ніхто з нас нікуди не ввійшов. Та ніхто і не пропонував. Ніхто не збирав, не казав - давайте виробимо схему співпраці…
М. Швець: А на умовах субпідряду погодилися б Ви співпрацювати з «Житлогоспом»?
Експерт: Як підрядник, я б хотів працювати. Але чим він (Горошко, директор КП «Житлогосп») буде платити? До мене у кінці місяця дівчата прийдуть, скажуть – плати. А чим?
М. Швець: На Вашу думку, навіщо взагалі перший заступник міського голови «заварив кашу» зі створенням цього КП?
Експерт: Реально, це піар-ідея. Вона була потрібна, щоб люди заговорили про щось нове і ніби-то вигідне напередодні виборів 31 жовтня. Він навіть сам якось сказав: «Ну, мне нужно было, чтобы люди заговорили…»
М. Швець: А я чув, що суть задуму – взяти вас, приватників, «під ніготь». Мовляв, не будете належно співпрацювати з владою, дадуть «Житлогоспу» зелене світло, і ви по світу з простягнутою рукою підете.
Експерт: А в чому ми зараз не співпрацюємо? Ось нещодавно нас просили Жовтневий «вичухати» - вичухали. А скільки сил вклали, як після аварії відновлювали Перемогу… Хіба це не співпраця? А якщо мова йде про щомісячне «блюдечко» – то я його нікому носити не буду.
М. Швець: А що, пропонували?
Експерт: Не скажу, але не носив і носити не буду.
М. Швець: Кажуть, у Кондрескула (керівник «ЖЕКу»-4) хочуть відібрати приміщення під новостворене КП?..
Експерт: Хотіли, але зараз там все налагодилося. У нас нещодавно зі Степаном Кириловичем була напівофіційна зустріч, де був він і керівники п’яти жеків. То це питання ніби-то «вляглося». Крім того, на цій зустрічі говорили про передачу будинків з нашого балансу на баланс «Житлогоспу». Ми не проти. Адже документи на таку передачу, тільки не «Житлогоспу», а УЖКГ, готувалися ще в 2007 році. Втім, потім вони задумалися, що прийняти на свій баланс будинки – це не просто «медаль», а відповідальність, і передумали їх приймати. Тож цього разу ми сказали: забирайте. Але ось уже п’ятий день після зустрічі, але ніхто не йде…
Ми не коментуватимемо оцінку експерта – це може зробити і читач «Відомостей». Але нам все ж таки хочеться надати кілька слів олександрійцям, які зараз активно обговорюють «Житлогосп» в Інтернеті на сайті alnet.com.ua читаємо тут (псевдоніми, лексика та орфографія збережені, мають місце скорочення):
777, 6.08.2010: Очередное вранье (или пиар ход перед выборами), откуда у «ЖитлоГоспа-Колгоспа»оборудование и транспорт – БРЕХУНЫ, да и деньги с бюджета никто им не выделит (если конечно сами не возьмут)…
неимущий, 6.08.2010: Расчет на то, чтобы и с бюджета и с нас получить.
Фурманов, 6.08.2010: Все намного прозаичнее. Жэки откаты не захотели давать. И вот ОНО: ЧУДО - житлогосп! Сразу город станет чище и жить станет лучше! Только народ перестанет платить за коммуналку! Я, например, не знаю кому платить, за какие услуги? Где расценки? А меня к примеру то ПП, которое обслуживает мой двор, устраивает! Я не хочу переходить ни в какой житлогосп! И никто меня не заставит. Я не уверен, что там будет лучше!
Не люблю нового, 6.08.2010: «Житлоколхоз» должен заключить с нами договора. Я таковой заключать не буду. Меня устраивает мой ПП, и никуда я не перейду.
Сват, 6.08.2010: Закон України «Про житлово-комунальні послуги», стаття 27. Застосування конкурсних засад при наданні житлово-комунальних послуг та укладанні договорів. 1. Укладання договорів на надання житлово-комунальних послуг згідно з установленим переліком для об’єктів державної або комунальної власності здійснюється за результатами конкурсу (!)
Типове положення про порядок конкурсного відбору підприємств для утримання житлових будинків і прибудинкових територій (затверджено наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України 07.09.98 N 194 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 25 грудня 1998 р. за N 825/3265
Загальні положення 1. Типове положення про порядок конкурсного відбору підприємств для утримання житлових будинків і прибудинкових територій (далі – Типове положення) визначає порядок організації і проведення конкурсного відбору підприємств усіх форм власності для утримання житлових будинків і прибудинкових територій.

НА ЩО ЩЕ НАПЛЮЄМО??! А ЯК ЖЕ КОНКУРСНИЙ ВІДБІР??! ХОЧА Б ДЛЯ ЛЮДСЬКОГО ОКА???
М. Швець

Немає коментарів:

Дописати коментар