неділя, 1 серпня 2010 р.

100 днів над прірвою? (продовження)

Прес-конференція губернатора Кіровоградської області Сергія Ларіна з приводу його стоденного перебування на посаді стала підґрунтям для роздумів. Що буде з Олександрією за двісті, триста, тисячу днів? Невже, нарешті, «заживемо»?
Отже, губернатор озвучив намір «вивести» Кіровоградську область у п’ятірку кращих областей України. Це має статися у 2015 році завдяки створенню комплексної програми соціально-економічного розвитку області «Центральний регіон-2015». Прикметно, що за сто днів колишній народний депутат Ларін ще не встиг стати Ларіним-чиновником. Надто смілива заява для чиновника. Але цілком у дусі недоторканного депутата. Кіровоградська область географічно розташована в центрі України. Точніше – в глибині. Ми – класична державна глибинка. А глибинка у будь-якій державі завжди бідніше «окраїн».
Завжди. З менш розвиненою економікою. З меншими зарплатами, так. І триматися глибинка буде лише за умов стратегічно спрямованих державою фінансових ін’єкцій. Але, як ми бачимо сьогодні, наша область отримала найменше коштів зі стабфонду (причому, у чотири рази менше, аніж минулого року). Це перший крок у дуже небажаний бік – американська глибинка, наприклад, має достатньо закинутих маленьких містечок. Болівару не винести усіх – когось, так неодмінно «скинуть». Точніше, «зіллють». Судячи з сьогоднішнього розподілу державних коштів – наша область є вірогідним кандидатом. Ну, а ті оптимісти, хто не вірить у подібну декадентську маячню, завжди знайдуть, що сказати у відповідь. І чим це ми гірше інших областей? І чому лише у п’ятірку? Даєш «Центральний регіон-2020» - будемо першими! А реалісти, навпаки, скажуть – нам не треба перша п’ятірка, нам сімку або вісімку давайте. Або десятку – але швидко, у 2011. Роки ж-бо, йдуть – життя минає. І зовсім недарма, як мені здалося, губернатор з прикрістю зазначив, що близько 40% мешканців Кіровоградщини не бачать і не чують теле- та радіопрограм обласної державної телерадіокомпанії. Хоча, певен, що у цій галузі скоро наведеться лад. На пропаганду держава коштів ніколи не жалкує – Ларін розповів, що у цьому році на висвітлення діяльності влади у друкованих засобах масової інформації обласна адміністрація виділила бюджетних коштів утричі більше, наж було раніше! Для покращення телесигналу обласній телерадіокомпанії було перераховано 250 тисяч гривень. Це теж стара, але перевірена практика – за неможливості зробити життя краще, завжди можна по телевізору переконати населення, що життя кращає.
Прем’єр Азаров теж не дивиться кіровоградського обласного телебачення, тому й сумнівається у перспективності нашої області, про що він і заявив 27 липня на прес-конференції у Києві: «Чи є перспектива у наших областей, таких як Кіровоградська, Івано-Франківська?»
Щодо питань свободи преси, то Сергій Ларін, навіть, попросив присутніх журналістів побільше критикувати владу. Мало того: «Я суворо заборонив усім великим і малим начальникам вчиняти будь-які обмеження стосовно доступу журналістів до влади, отримання інформації, виконання ними службових обов’язків», - зазначив Сергій Миколайович. (Взагалі-то, ми думали, що це все це нам вже гарантує Закон України «Про інформацію» і Конституція, але все одно – спасибі).
Переймався на прес-конференції губернатор і долею реалізації продуктів від місцевих виробників – Сергій Миколайович щиро здивувався, що ці продукти рідко коли можна побачити на полицях супермаркетів області: «Кіровоградських товарів на полицях супермаркетів нема – це ганьба». Взагалі-то, кожному рітейлеру відома прописна «істина» - щоб «зайти» до мережі супермаркету, виробник має, як би це толерантніше назвати, налагодити з власником мережі прогресивні фінансові стосунки. Необхідної кількості фінансів для подібних стосунків у виробника або немає, або ці «стосунки» роблять торгівлю власним товаром просто невигідною. Скоріш за все, Ларіну це теж стало відомо – губернатор озвучив ідею створення обласного торгівельного центру, що торгуватиме місцевими продуктами: «Боремося з супермаркетами, будемо змагатися, створювати власний магазин». Власне, як дуля глитаям-супермаркеточникам, це доволі цікавий хід, а от, чи не скрипітиме цей велосипед – тут потрібен час, щоб це зрозуміти. Та й, вельми витратна це справа – запускати торгівельну мережу. От, в Олександрії такий торгівельний центр навряд чи відкриється – вистачає в нас вже супермаркетів, аж надміру.    
На хвилі теми «про місцевого виробника» губернатор трохи не стримався і прорекламував комбінат «Ятрань»: «Я вважаю, що це найкраща ковбаса в Україні». Що тут скажеш – рідкісний губернатор проштовхує так підтримує на прес-конференціях торгівельні марки. Тут вже фаворитам і козирні карти до рук – заключити, наприклад, рекламний контракт з губернатором (творча робота держслужбовцям, ніби не забороняється?). Доволі вдалий був би хід для зовнішньої реклами, без жартів. Втім, «Ятрані» мабуть достатньо і того, що компанія отримала від обласної адміністрації вигідні багатотисячні контракти – тепер вже й ніяка реклама не потрібна.
Щодо інвестиційної діяльності, то Сергій Ларін мусив визнати: «Дуже низький рівень. Я хочу сказати, що Кіровоградська область по залученню інвестицій одна з найгірших в Україні». 
Про нашу олександрійську «сорочку», буровугільний комплекс, теж було сказано далеко не в рожевих барвах. Губернатор навіть сказав: «Дякую, що люди так терпляче ставляться до влади» (цікаво, що Йосип Сталін колись теж говорив щось подібне про радянський народ: «Інший народ сказав би нам – ідіть геть. Нам не потрібні такі правителі»). Взагалі, Сергій Ларін визнав, що однією з головних проблем є борги із виплати заробітної плати, станом на 1 липня 2010 року борги сягнули майже 66 мільйонів гривень.
З основних проблем, що залишаються невирішеними в інфраструктурі регіону, згадувались - низький рівень газифікації населених пунктів області, незадовільний стан автомобільних доріг загального користування; наявність низки об’єктів незавершеного будівництва на загальну суму 2,5 мільярдів гривень.
Про позитив – у травні Кіровоградська область стала кращою за сплатою комунальних послуг. Хоч це приємно. Хоча, враховуючи близьке підвищення цін на «комуналку», щось підказує, що наша область ризикує втратити лідерство на цій позиції.
Загалом, конференція відбувалася у доволі піднесеному дусі. Губернатор, навіть сказав: «Ми в центрі України – буде все нормально!» (от, щодо центру, то на початку тексту ми собі дозволили трішки посумніватися).
Ну і, врешті, що ж це за прес-конференція без ложки дьогтю. Серед запитань, що ставилися Ларіну, були і вельми неприємні. Наша колега з «Сільських Вістей» Світлана Ковальчук повідомила губернатору про неприпустиму поведінку окремих новопризначених голів районних адміністрацій: «Є деякі керівники, які ставши головами адміністрацій, відчули себе просто удільними князьками. Вони прикриваються Партією Регіонів, партією влади і поводять себе досить невиховано з людьми, непристойно себе ведуть. Президент, мабуть, про це і не здогадується». На це губернатор попросив повідомляти йому про такі факти, якщо про них стає відомо. Але водночас наголосив і на парадоксальності оцінок новопризначених чиновників. Мовляв, тільки на людину скарга надійде – а завтра, чомусь, надходить двадцять подяк.
У фіналі зустрічі губернатор сконцентрував початок свого правління у космонавтській репліці: «Сто днів – політ нормальний». Побажаємо губернатору подальших нормальних польотів – летіти разом, врешті-решт. Головне, пам’ятати, що польоти – польотами, а головне – посадка.

Володимир МІХАЛЄВІЧ

Немає коментарів:

Дописати коментар