неділя, 1 серпня 2010 р.

Гра без правил. Хто дозволив?



У цій історії вистачає запитань. Точніше, є одне головне запитання – яким чином сьогодні, за умов збудованої «чіткої вертикалі влади» (так нам, принаймні, заявляють), окремі громадяни дозволяють собі встановлювати власні правила на території Олександрійської міської ради? Чи діють ці особи на власний розсуд, страх і ризик, так би мовити? А можливо ці дії підкріплені чиєюсь протекцією, чи як прийнято у нас казати, «дахом»? Чим далі – тим більшає запитань...   
 21 липня стало відомо про те, що перед торгівельним центром Гірник, на головній вулиці міста, зникають клумби. Один квітник «заклали» тротуарною плиткою, ще один - «готувавсь» до укладки. Вранці 22 липня про інцидент доповіли першому заступнику міського голови Степану Цапюку (на даний момент – виконуючому обов’язки міського голови). Цапюк дає доручення створити комісію з цього приводу. Що коїться? Невже у міської влади з’явилися конкуренти?
На події реагує і міська преса – вже вдень, 22 липня, наші колеги намагалися з’ясувати причину ліквідації клумб. Ніхто у той момент і припустити не міг, що буденна журналістська робота викличе у «ліквідаторів» бурхливий спротив. Розповідає редактор видання «Городской Курьер» Віктор Голобородько: «Сьогодні після засідання виконкому ми сюда приїхали, тому що на засіданні виконкому були озвучені порушення законодавства щодо проведення благоустрою, цієї відзначеної зеленої зони. Отримавши таку інформацію, ми зібралися разом з колєгами з ТРК «Контакт», і приїхали за цією адресою. Коли ми приїхали і почали опитувати працівників, вони нічого не казали, казали, що вони навіть не працівники. Потім одна жіночка почала фізично, скажімо так, впливати на оператора, який намагався зняти цей діалог - штовхати і смикати за камеру. А потім ще один молодий чолов’яга, такий здоровенький, років під 35, я так підозрюю, що це один із власників цієї організації, підбіг, штовхнув мене, і благо, мені «пощастило», що я впав на одного з працівників, а не гепнувся головою об цю стіну. Це зафіксовано на камеру. Заява у міськвідділ написана, приїжджала оперативна група, яка фіксувала все, що тут відбувалося».

 Отакий маємо стан справ – прям, якісь класичні «розборки»  на головній вулиці  міста. Добре, що хоч без зброї. Але, виявилося, що слова про зброю у словесній перепалці, ніби, теж пролунали – повний комплект!
 Далі встановилася затяжна пауза – на місце з хвилини на хвилину мала прибути обіцяна міською владою комісія. Комісія прибула, огледілася і спробувала рошукати керівника магазину для з’ясування обставин. Це виявилося нелегкою справою. 
Ось офіційна заява від міської ради: «22 липня біля торгівельного центру «Гірник» був виявлений факт порушення благоустрою, зокрема, знищення двох квітників. З цього приводу за дорученням першого заступника міського голови С. Цапюка була створена комісія у складі представників житлово-комунального господарства, архітектури, спецінспекції, держкомзему, управління економіки та міліції. Цього ж дня комісія разом з депутатами міської ради виїхала на місце і виявила, що, дійсно, один квітник знищено, на іншому знаходяться будівельні матеріали: земля та пісок. Показавши відповідні документи, члени комісії попросили вийти уповноважену особу та дати пояснення щодо порушення благоустрою та санітарного утримання на центральній вулиці міста. Довге очікування не принесло результатів...» Взагалі-то, які-не-які, а результати були – як говорять в народі, «ще ніколи не було, щоб нічого не було». Комісія разом з пресою зайшла до приміщення магазину – шукати керівника. Разом з комісією з’ясувати істину намагалася і депутат міської ради Олена Богоявленська. В очікуванні ініціаторів нищення клумб зав’язався діалог. 
Олена Богоявленська (до голови комісії Таміли Данди): Таміло Василівно, а які з боку міської ради були кроки? Ми знаємо, що цих підприємців вже оштрафувала екологічна інспекція. А спецінспекція міської ради якихось заходів вжила?
Таміла Данда (на фото вгорі, в центрі): Ось, нехай Васільіч скаже, що там з їхньої сторони (начальник спецінспекції О. Безус, теж був включений до складу комісії).
О. Безус: Значить, вони брали ордер на проведення земляних робіт для заміни тротуарної плитки.
Богоявленська: Зачекайте, як «ордер на заміну тротуарної плитки»? Там не було тротуарної плитки – там була зелена зона.
Безус: Подождіть. Вони написали заяву. Заяву на заміну тротуарної плитки...
Богоявленська: На ім’я кого?
Безус: На ім’я мене.
Богоявленська: Річ в тім, що це не заміна плитки. Тут була клумба.
Безус: Так, ви хочете питання по клумбі задать?..
Тут вже не витримує голова комісії Таміла Данда: Питання стає про те, що тут була клумба, якої на сьогоднішній день немає...
 Виникла суперечка, в ході якої О. Безус, навіщось, навів як контраргумент одну з постанов  кабінету міністрів (№559). Починало складатися враження, що справа «заминається». Довіском до цього враження послужила інформація, що Безус перебуває у родинних зв’язках із сім’єю власників бізнесу.
Ми вирішили прояснити ситуацію: Скажіть, будь ласка, для читачів «Олександрійських Відомостей», до сім’ї Осінських Ви не маєте відношення?
Безус (нервово): Це якесь відношення сюди має? Ні, це якесь має відношення? Вас може цікавить, чи сплю я зі своєю дружиною, чи з ким я сплю взагалі?..Осінська – моя цивільна дружина, я з нею живу...ви, будь ласка, це можете розтлумачити кожен по-різному...
 Тим часом, комісія марно намагалася розшукати власника магазину: Працівники нам говорять, що не знають, де власник...Щодо цієї ситуації, то згідно проекту, якщо, наприклад, виноситься питання про те, що клумба або переноситься, чи вона взагалі прибирається, то обов’язково повинна бути проектна документація, яка повинна бути обов’язково погоджена з відповідними службами. Це передбачено проектним законодавством. Повинно бути. Але, на жаль, сьогодні  ми не бачили, поки що, проектної документації стосовно реконструкції. Там є обов’язковий розділ, яким передбачено проведення благоустрою прилеглих територій. Нам ніхто нічого не подавав. Роботи вже почалися, а документація не надавалася.
Наші колеги спробували вияснити позицію начальника спецінспекції Безуса: А Ви можете зараз встановити, що тут порушені правила благоустрою? І виписати зараз протокол.
Безус (на фото): Можу. А на кого виписувать? На вас? На їх? А де вони?

 «Вони» з’явилися раптово: А хто вам дозволив тут знімати? Тут приватна територія! Вийдіть! Тут знімати не можна! Он, там на вулиці все, що завгодно робіть...
 Оператор знімальної групи лише встиг вигукнути, щоб не чіпали камеру  - комісію разом з пресою випхали на вулицю. Услід нам почулося, як кричали на персонал – за те, що не заборонили зйомку.
 Ось таким був «кінець першої серії». На вулиці комісія ще раз мусила визнати: «З нами взагалі не хочуть спілкуватися власники. Взагалі не хочуть надавати ніяку документацію. Тобто на сьогоднішні день нам взагалі відмовлено у наданні наших повноважень.»
Олена Богоявленська виступила із заявою: «З цього приводу я звернуся до колег-депутатів усіх фракцій з метою навести лад в питаннях будівництва, благоустрою тощо. Незалежно від прізвищ і облич, усі громадяни мають діяти в межах чинного законодавства. Відповідно законодавству мають діяти і місцеві чиновники. Даний випадок не є чимось винятковим – це давня проблема Олександрії. І це питання не політичного характеру, а господарська справа, що має вирішуватися спільно. Вирішувати її має міська рада – в межах своїх повноважень, органи прокуратури і контролюючі органи – в межах своїх. І я буду наполягати, щоб ми зробили звернення до прокуратури міста, тому що це система, яку треба зупиняти».
 Текст звернення надається і увазі читачів «Відомостей».

Депутатське звернення
депутата міської ради Олени Богоявленської
(зареєстроване 23.07.10 за №134)
Міському голові Скічку О. О.,
 депутатам усіх фракцій та груп
Олександрійської міської ради
Шановний Олексію Омеляновичу, шановні депутати!
Звертаюся до вас із проханням спільно і жорстко відреагувати на такі події, що відбулися в місті Олександрія.
21 липня 2010 р., підприємці з магазину «Тандем», що у торгівельному центрі «Гірник», порушили міський благоустрій - ліквідували дві міські клумби і почали будівництво (укладку тротуарної плитки) на прилеглій території. Ці дії відбувалися самовільно, без відповідних дозволів. Ми бачимо наявне нехтування законодавством, що межує з відвертим ігноруванням повноважень міської ради, повноважень олександрійців. Адже люди, які припустилися помилок, намагаються їх виправити шляхом діалогу з владою міста. Але ми побачили зовсім протилежну річ – події, що відбулися, чинилися цілком свідомо. Прошу звернути на це особливу увагу.
Коли на місце подій 22 липня 2010 р. прибули олександрійські журналісти, представники магазину вчинили перешкоду їх професійній діяльності. Мали місце погрози і насильницькі дії. Оператора телекомпанії «Контакт» штовхали і намагалися розбити камеру. Журналісту, краєзнавцю і громадському активісту Віктору Голобородьку відверто погрожували, а потім грубо штовхнули, що спричинило падіння.
Коли на місце прибула комісія, створена з цього приводу за дорученням першого заступника міського голови Степана Цапюка, керівництво магазину відмовилося від спілкування, використовуючи найманий персонал як посередників. Мало того, один із співвласників цього магазину у грубій формі вигнав із приміщення членів комісії на чолі з головою комісії, заступником начальника управління житлово-комунального господарства Тамілою Дандою.
Прошу звернути вашу особливу увагу на те, що підприємці Осинські, чиї імена пов’язують із зазначеним вище бізнесом, не наважилися б на подібне нахабство, не відчуваючи певної протекції з боку когось із посадовців міської ради. Як виявилося, начальник спецінспекції О. Безус має пряме відношення до родини Осинських, що він сам визнав у присутності комісії і міської преси.
Хочу нагадати, що в історії міської ради вистачає прецедентів, коли і за меншого збігу обставин (назвемо це так) державні службовці підпадали під підозру у здійсненні корупційних діянь.
Пропоную до остаточного завершення роботи комісії відсторонити від виконання посадових обов’язків О. Безуса – це є цілком прийнятною в таких випадках процедурою. Сподіваюся, що пропозицію схвалить міський голова спільно з депутатським корпусом. Пропоную також ініціювати проведення ретельного розслідування дій посадовця О. Безуса.
Щодо неприпустимого ставлення до журналістів Олександрії і міської влади з боку підприємців Осинських – хочу сказати, що це дуже тривожний сигнал для усіх нас. Це «дзвіночок» із лихих дев’яностих. Можливо, що у декого є ностальгія за тими часами – але я хочу нагадати, що на таких громадян має чекати негайна реакція з боку міської ради. Вважаю, що олександрійці мають право бачити лад на вулицях міста, а не безпорадно терпіти бандитські замашки знахабнілих місцевих підприємців і спостерігати відверте свавілля. Досить прикладів бездіяльності, таких як незаконне існування кіоску на пл. Леніна, 17, літній майданчик біля піцерії «Санремо», пивні намети біля ринку «Айсберг», незаконна робота цеху у с. Марто-Іванівка тощо. Вважаю, що даний випадок має стати показовим і нарешті спонукає посадовців вжити заходів до наведення порядку в подібних питаннях. І для того, щоб олександрійці переконалися у існуванні справедливості, у нас з вами є всі необхідні повноваження. Нам надали їх самі олександрійці, громадяни – єдине, за Конституцією, джерело влади в Україні.  

Володимир МІХАЛЄВІЧ

Немає коментарів:

Дописати коментар