неділя, 1 серпня 2010 р.

Україна для людей

Ринок біля «Фуршету»: чи варто рубати з плеча?
Одним з питань останнього засідання міськвиконкому, що відбулося 22 липня, стояло подальше існування риночку біля магазину «Фуршет» у Кіровському районі. Даний риночок – одне з 14 тимчасових місць для торгівлі, затверджених на сесії міської ради 22 травня 2009 року. Пізніше рада виключила зі списку майданчик біля площі Попова. А тепер може виключити і цей.
Як доповів з даного питання начальник управління економіки міської ради Анатолій Садоміченко, на сьогоднішній день тимчасові місця для торгівлі приносять місту близько 3-4 тисяч гривень в місяць (у вигляді ринкового збору).
Та, незважаючи на це, Садоміченко проти ринку біля «Фуршету», бо, за його словами, по-перше, поруч є вільна торгова площа (вірогідно, ринок «Покровський»?) і, по-друге, через п’ять місяців його, як і решту тимчасових майданчиків доведеться прибирати. Рішення ради від 22 травня 2009 року стосовно тимчасових місць для торгівлі, дійсно, обмежує існування таких майданчиків 31 грудня 2010 року. Але чому така поспішність саме відносно даної місцевості?
За словами першого заступника міського голови Степана Цапюка, цей ринок на Кірова варто терміново закрити через скарги мешканців даного району: «Я разговарівал с жітєлямі района - оні протів етого ринка: собакі, коти, кучі мусора, разлітоє молоко, спорчєнниє овощи-фрукти, коториє остаются на зємлє. Сегодня давайтє поєдєм послє обєда: там капусту, овощі продают промишлєннимі обйомамі. Нет такого, что винєс мешок своєй продукціі – і продайош. Ми там зачістім тєріторію, навєдьом порядок, засєєм траву…Всьо-такі центральная уліца города…»
Після такої тиради рішення було підтримане. Суть: рекомендувати депутатам на найближчій сесії міської ради виключити цей риночок у Кіровському районі зі списку тимчасових місць для торгівлі.
А тепер дозвольте кілька реплік. Я особисто поспілкувався з жителями району, де знаходиться майданчик, і жоден з них не був категорично проти його існування. Навпаки, людей влаштовують і місце розташування, і ціни, і порядок. Походив я й по самому риночку. Бачив як одна жіночка продавала до десятка кавунів – якщо це промисловий збут, тоді таки він там є. Усі торгуючі на ринку – пенсійного або передпенсійного віку. Ось, приміром, дідусь. Продає п’ять качанів кукурудзи за три гривні. Каже, що вночі сторожує кукурудзяне поле, з якого господарі дозволяють йому потроху брати. Ось бабуcя з грушами, ось – з яблуками, і так далі. Якщо ти проходиш повз, то типове відчуття, що тебе тут охоплює – це почуття жалю до цих людей. Вони чистенько, але дуже скромно вдягнені, зморені, зігнуті життям. Ринок – це їх єдина на сьогодні можливість вижити на мізерну пенсію і хоч чимось допомогти незаможнім дітям та онукам, які часто-густо не мають роботи…Так, така форма торгівлі далека від цивілізації, вона не відповідає естетичним нормам сучасної Європи але…вона є.
Чому нинішня влада переймається цим тимчасовим риночком? Хіба немає гостріших проблем: те ж масове безробіття і повний розвал економіки? Біджаков попросив, щоб «Покровський» запустили? Вірю. Запускайте. Якщо ринковий збір буде на тому рівні, що люди платять сьогодні, вони самі перейдуть. До речі, перейти на «Покровський» ринок ці люди не проти, але бояться «драконівських» ринкових зборів. Здавалося б, що найпростішим у цій ситуації було б – забезпечити кіровським торгівцям фінансово комфортні умови торгівлі на новому місці. Показати людям гарантійного листа, наприклад, від власника «Покровського» ринку – що, так-то й так-то, для вас, шановні продавці, умови торгівлі будуть такими самими, як і на старому місці. Ціну зазначити і скріпити підписом з печаткою – все, люди спокійні будуть. Ні, в нас звикли «гнути» народ – приймати показово «вольові» рішення. Чи, може, у міськраді сподіваються після такого примусово-добровільного «переселення» збільшити надходження до бюджету за рахунок «скоригованого» ринкового збору? Так, тоді варто подумати і про наслідки. Такі, як підвищення цін. І, відповідно, «піднижчення» статків олександрійців. Причинно-наслідковий зв’язок. Здавалося б, дрібниця – виштурхати дрібних торгівців з насиджених робочих місць, а «віддуватися» потім будуть покупці…    
Насамкінець, додам, що зараз депутати на канікулах. Тож найближча сесія, на яку буде внесене питання по ринку біля «Фуршету», відбудеться не раніше кінця серпня – початку вересня. А до цього часу пенсіонери можуть спокійно торгувати, де торгують.
М. Швець

Немає коментарів:

Дописати коментар