субота, 11 вересня 2010 р.

Виконком загнав гонку

Серед ряду інших питань присутні також розглянули клопотання про проведення 28 серпня автомобільних «Гонок на виживання», та, зважаючи на заборону проведення масових заходів у зв’язку з пожежонебезпечною ситуацією у державі, прийняття рішення з відповідного проекту було відкладено.
Офіційна інформація
  Гонки були. Колись...
 28 серпня в Олександрії мали відбутися видовищні змагання – автодром Вербова Лоза готувався приймати учасників Всеукраїнських екстремальних автоперегонів на Кубок президента спортивного клубу «Європа-Крос» Віталія Журавльова. Гонка організовується не перший рік – олександрійці вже побували на трьох змаганнях, у 2007, 2008 і 2009 роках. Спортивна програма недарма календарно співпадає з колись головним олександрійським святом – Днем шахтаря. Сьогодні цей день набув, більшою мірою, символічного значення. Так само, символічно, професійне свято гірників і «відбувають» - у плані урочистих заходів місту нічим похвалитися, що тут приховувати. Тому, гонки на виживання, фактично, були єдиною яскравою подією міських святкувань, своєрідною підтримкою пам’яті шахтарської слави Олександрії. Але цього літа міська влада не дала дозвіл на проведення змагань...
Як починалося
5 серпня на засіданні виконавчого комітету Олександрійської міської ради розглядається питання про погодження проведення автомобільних «Гонок на виживання». Проект рішення вже було підготовано: «1. Погодити спортклубу «Європа-крос» проведення автомобільних «Гонок на виживання», присвячених Дню шахтаря...з подальшим укладанням угод зі службами, задіяними у даному заході. 2. Начальнику Олександрійського МВ УМВС України в Кіровоградській області забезпечити охорону громадського порядку під час проведення автомобільних «Гонок на виживання»...відповідальність за проведення автомобільних «Гонок на виживання» та прибирання території, що прилягає до траси «Вербова Лоза» після проведення заходу покласти на громадського директора спортклубу «Європа-крос» Чебишева В’ячеслава Олексійовича, заслуженого тренера України, майстра спорту з мотокросу...».
 Заперечив щодо схвалення питання керуючий справами міськвиконкому Павло Пасенчук. Мовляв, питання з відповідними службами треба узгоджувати попередньо – листами погодження. Організатор змагань В’ячеслав Чебишев намагався з місця, помітно хвилюючись, виступити з поясненнями: «Павло Васильович, я вже 24 роки займаюся проведенням гонок, я зараз поясню, як це відбувається...». Пасенчук перебиває виступаючого: «Ви розкажіть, як повинно бути, а не як відбувається». Настрій присутніх на виконкомі помітно змінюється – засідаючі, ніби, про щось відсторонено замислилися. Головуючий Степан Цапюк (Олексій Скічко перебуває у відпустці) зробив спробу розрядити атмосферу: «Олександрійці люблять гонки, тому ніяких проблем не виникне – виконком проголосує за погодження, щойно організатори зберуть необхідні підписи. Час ще є». Взагалі-то, рядками вище, у витязі з проекту рішення спеціально виділено рядок: «З подальшим укладанням угод зі службами, задіяними у даному заході». Власне, Чебишев і намагався це пояснити, і, мабуть, пояснив би, якби йому дали змогу сказати. Втім, тон першого заступника був доволі обнадійливим, часу ще дійсно було вдосталь – трохи незадоволений Чебишев виходить із зали засідань. За підписами.
Як закінчилося
12 серпня. Чергове засідання виконкому. Головує Олексій Скічко (Степан Цапюк відсутній). Розглядається питання погодження проведення гонок. Чебишев встиг зібрати всі необхідні підписи. Окрім підписа начальника міліції. Підполковник Дмитро Ткачонок цілком резонно свій підпис не поставив, адже пункт 2 проекту рішення виконкому (дивитися вище) сам по собі зобов’язував міліцію забезпечити охорону громадського порядку! Стало зрозуміло, що міська влада, говорячи по-народному, просто «докапується» до організаторів змагань. Дозвіл давати не хочуть, а особливих підстав знімати питання ніби й немає – ну, буває так іноді. Якось раптово для засідаючих знайшлася рятівна соломинка. Присутній на засіданні депутат міськради Сергій Коваленко вигукує: «Про що ми говоримо? Є указ (Президента України) – ми повинні його дотримуватися...». Тему дружно підхопили члени виконкому: «На сьогоднішній день діє указ Президента про заборону масових заходів!», знову перебивши В’ячеслава Чебишева, який розповідав в цей момент про кількість вогнегасників і забезпечення поливу траси. В’ячеслав Олексійович, мабуть, не очікувавши такого повороту справи, лише зміг відповісти: «Я вважаю, що це якісь штучні перепони...».
 От, тут треба деякі моменти уточнити. По-перше, ніякого указу «про заборону» немає. Ніби, зараз не 37-й рік (ні?) і ми не в якійсь там полпотівській Камбоджі живемо (ні?) - щоб отак-от указами направо і наліво усе забороняти. Є Указ Президента України за № 801/2010. Називається він так: Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 5 серпня 2010 року «Про невідкладні заходи щодо запобігання пожежній небезпеці в Україні». В цьому Указі зазначено: введення в дію рішення РНБОУ, особи, на яких покладено контроль за виконанням і час набрання чинності Указу. Усього три пункти – жодних заборон. А от у самому рішення РНБОУ пунктів трішки побільше – дванадцять. З підпунктами. Заборон, майже, немає. Є пункт 4, для силовиків з Міноборони, у якому, зокрема, зазначено: «невідкладно зупинити на період до стабілізації ситуації у сфері пожежної безпеки проведення військових навчань, стрільб, утилізації боєприпасів та вибухонебезпечних речовин (крім тих, що здійснюються для запобігання надзвичайним ситуаціям), забезпечити підвищення пожежної безпеки військових складів, баз, арсеналів, інших пожежонебезпечних об’єктів». Стріляти на гонках ніби ніхто не збирався? Які заборони Президента? Змагання з екстремального автокросу, що 22 серпня мають відбутися у Кривому Розі, місцева влада погодила. Та й сам Віктор Федорович публічно заявив про бажання погуляти на традиційному Сорочинському ярмарку. З піснями, між іншим! Погуляти на ярмарку, а не розганяти ярмарок. Тому що послідовний. Бо у пункті 8 сказано: 1) про «недопущення проведення масових заходів у місцях із підвищеною пожежною небезпекою, та місцях, що не пристосовані до проведення таких заходів у спекотну погоду під час денного піку температури» (Вербова Лоза – пристосована. Це колись була траса союзного значення); а у підпункті 3) сказано про «посилення контролю за станом пожежної безпеки стосовно транспортних комунікацій, систем життєзабезпечення, об’єктів підвищеної небезпеки та місць масового перебування громадян». Тобто, відповідальні особи контроль посилили – і гуляйте собі на здоров’я. Є, щоправда, в цьому Указі один «неприємний» фрагмент. Пункт 1, підпункт 6) «забезпечити посилення персональної відповідальності керівників центральних та місцевих органів виконавчої влади, державних підприємств, установ, організацій за впровадження організаційних заходів щодо забезпечення пожежної безпеки». Може, у цьому справа? Тоді, зрозуміла річ – погодьтеся, ну кому і нащо здалася ця персональна відповідальність? І без неї жарко.
Легким підняттям руки персональна відповідальність знімається.
 Немає питання – немає проблеми. Присутні члени виконкому одностайно проголосували за зняття питання про гонки. В’ячеслав Чебишев дістав телефон і пішов вибачатися перед учасниками змагань з інших міст. Олександрія залишилася без свята...
 ...мало не забув про ще одну можливу причину подібного фіналу. Так, не зовсім причину, а припущення. У нас же-ж вибори скоро, так? Президент спортивного клубу «Європа-Крос» Віталій Журавльов є депутатом обласної ради від фракції БЮТ. У складі виконавчого комітету немає жодного бютівця. Усі, хто голосував за зняття питання, – політичні опоненти БЮТу. Ну, співпало так – що поробиш.
 От, цікаво, як би розгортався сценарій, якби змагання проводились би, наприклад, під патронатом першого заступника міського голови, а? Народ у нас гонки любить...
Володимир МІХАЛЄВІЧ

Немає коментарів:

Дописати коментар