субота, 14 серпня 2010 р.

Десятий сектор


31 липня ПФК «Олександрія» виграла у команди «Енергетик» з рахунком 2:0. Запитання, що було у всіх на вустах після переможного матчу – чому був порожній «фанатський» 10 сектор? Дійсно, на майже порожніх фанатських трибунах цього дня було тихо. Втім, ця дивна тиша аж ніяк не прикрашала гру – дружні фанатські «кричалки» на стадіоні «Ніка» вже стали традицією, хоч і відносно нещодавньою, та й футболісти вже звикли до фанатської підтримки. На десятому секторі висів плакат із загадковим гаслом «Фанат не злочинець!!!». Зрозуміло, що це був протестний хід з боку фанатів «Олександрії». Свого часу фани відбули на стадіоні два тайми одного з матчів, зберігаючи цілковите мовчання – це була реакція на те, що після гри команда не вийшла до фанатських трибун з традиційною подякою за підтримку.
Але стосунки фанів і футболістів сьогодні є ніби цілком приятельськими – про якісь непорозуміння, принаймні, останнім часом не йшлося. А сам по собі знак із порожніми трибунами фанатського сектору був доволі «гучним» - мало статися щось дуже вагоме для фанатів, щоб ті не прийшли на гру.
 На цю тему з «Відомостями» погодився поговорити представник неофіційного фан-клубу ПФК «Олександрія» Юрій.
- Неофіційний фан-клуб існує з 2007 року. Це об’єднання однодумців, які є не тільки прихильниками своєї футбольної команди, але й мають бажання, енергію і хист активно вболівати, підтримувати команду. Це, в основному, активна молодь, яка, можна сказати, творчо підходить до вболівальницького процесу…а сама ситуація – з такими ситуаціями усі ми рано чи пізно стикаємося. Під приводом того, що ми порушуємо правила поведінки на стадіоні, людину з нашого фан-клубу не пустили на стадіон. Це було перед початком гри із «Закарпаттям», 17 липня. Один із вболівальників, Сергій, купив білет, зайшов до стадіону, там до нього підійшла охорона і вивела зі стадіону під руки. Сказали: «Ти не будеш футбол дивитись». Стояв охоронець із його фотографією, який сказав: «У мене розпорядження тебе на стадіон не пускати». Як потім виявилося, це сталося «з подачі» керівника служби безпеки клубу.
 Ми це вважаємо банальним «перегином на місцях», відголосками підготовки до Євро-2012, коли на місця надходять різного роду рекомендації, про які тут, на місцях, надто поспішають відрапортувати, не особливо турбуючись засобами реалізації. Ще у 2008 році це все почалося – ми тоді проходили на стадіон за перепустками. Так от, одного разу до нас звернулися із міліції з вимогою надати свої паспортні дані, ніби для переоформлення перепусток. Ми не думаємо, що це законна процедура – можливо, що хтось просто вирішив створити собі певну базу даних з «фанатами-хуліганами». Ми тоді відмовились від цих перепусток – зараз купуємо білети і проходимо на стадіон за білетами, для нас ціна білета не є вирішальним фактором. Це був перший з моментів…  А після інциденту з недопуском вболівальника на стадіон я особисто мав розмову з керівником їх служби безпеки, він сказав: «Мені все одно – є ви тут, чи немає. Але, якщо ви тут щось зачудите – мене потім з роботи виженуть». Цікаво, а що ми «зачудимо»? Жодного разу з 2007 року ПФК «Олександрія» не був оштрафований за якісь порушення з нашого боку. Таких прецедентів не було, як в інших клубах, що розраховуються за поведінку своїх фанатів десятками тисяч щомісяця.
 За вболівальниками на стадіоні зараз ведеться відеоспостереження – на трибунах встановлено відеокамери. І начальник «безпеки» мені повідомив, що у них ніби є фото, де наш вболівальник, Сергій, запалює петарду. Я цього фото не бачив. Потім мені сказали: «Ви стріляли на виїзді в Кіровограді». Так, в Кіровограді ми «стріляли», були петарди – а ми цього і не заперечуємо. А на «Ніці», в міжсезоння, був матч, присвячений 20-річчю клубу, коли приїздили зірки, ветерани. Наші хлопці з міркувань того, що це гра неофіційна, не під егідою ліги чи федерації, вирішили влаштувати свято, ніби й розмова з клубом була, щоб влаштувати якесь спільне шоу – там, дійсно, вибухів петард було більше, ніж два-три. Президент клубу особисто зробив зауваження одному з фанатів. Ми до зауваження прислухались – усе припинили. Потім ця людина приходить на матч – і його не пускають. Добре, є порушення – є й правила на цей рахунок. Правила для всіх. А у нас, шкода що не було фотоапарата, іде приятель міліціонера з ящиком пива – йому можна.  Тобто, якщо ти начепив фанатського шарфика – все, до тебе вже «особливе» ставлення, окремий «шмон» біля сектора. Нас обурив факт, що людина на законних підставах купила білет і не порушуючи громадського спокою, зайшла на стадіон, у громадське місце, і їй відмовили у доступі. Сказали: «У нас приватна контора, кого хочемо, того й пускаємо». У молодіжного фан-клубу нормальні стосунки з керівництвом ПФК «Олександрія». Ми не збираємось ні сваритись, ні скаржитись – просто хочемо взаєморозуміння. Ми хочемо, щоб дехто навчився, або їх навчили, відрізняти директиви керівництва від команди «фас». Зараз ми не приходимо на стадіон на домашні матчі. В інших містах охорона стадіонів не забороняє нам вхід, тому ми їздимо вболівати за команду на виїзні ігри.
Записав Володимир Міхалєвіч           

Немає коментарів:

Дописати коментар