середа, 14 липня 2010 р.

Олександрійські літаки – серед кращих в Україні!

















З 8 по 11 липня у київському спорткомплексі «Чайка» відбулися змагання на Кубок України з авіамодельного спорту, на яких Кіровоградщину представляла об’єднана команда учасників з Олександрії та Петрового. Загалом, у змаганнях взяли участь як дорослі, так і діти з населених пунктів 18 областей нашої країни. З Олександрії та Петрового на змагання прибули 11 дітей віком від 10 до 14 років.

Приїзд і проживання у столиці під час змагань забезпечила Олександрійська громадська організація воїнів-інтернаціоналістів «Солдати в Афгані» за сприяння підприємців міста. Як розповів голова організації Євген Звєрєвщіков, «Солдати в Афгані» опікуються гуртком вже протягом 6 років: «Кожного року ми разом виїжджаємо на змагання. На Кубок України ми приїхали вдруге, перший раз на ці змагання ми виїжджали 4 роки тому, щоб ознайомитись. Цього ж разу олександрійці вже виступили професіонально». Керівником авіамодельного гуртка, що знаходиться при Будинку дитячої та юнацької творчості є Володимир Чумак.
Хоча дітки, які брали участь у змаганнях, і знаходяться у гуртку на мінімальному базовому забезпеченні, але виступили на змаганнях успішно. «Усі вони отримали залік на чемпіонаті такого рівня. Це вже є по суті першим кроком до мрії», - повідомив Євген Звєрєвщіков.
Без нагород Олександрія зі змагань не поїхала – третє місце у номінації «Літаючі копії» отримав Валерій Дмитрович Бернадський, ветеран авіації Кіровоградщини.

До речі, 8 липня, у день змагань Валерій Дмитрович відсвяткував свій 62 день народження!
Призові місця посіли, в основному, ветерани авіамодельного спорту - у дітей та молоді ще недостатньо фізичних та матеріальних можливостей для виготовлення  професіональних копій літаків. Виготовлення однієї копії такого літака коштує, як мінімум, від 7 до 15 тисяч доларів та та забирає 5-10 років!
На жаль, молодші олександрійські спортсмени не змогли взяти участь у такій номінації, як «Повітряний бій» через відсутність спеціальної бази, на якій діти мали б змогу навчатися. «Двигун на такий літачок коштує 150 доларів, пропелер – 5 доларів, саме крило, на якому він літає – приблизно 30-50 доларів. Щоб взяти участь у повітряній битві, потрібно мати мінімум 6 літаків, кожен з яких коштує 250 доларів. У нас в гуртку навіть на один з цих літачків не вистачить коштів», - зазначив Євген Звєрєвщіков.
Але для юних авіамоделістів є чудові новини. На змаганнях в Києві керівник гуртка Володимир Чумак зустрівся зі своїми товаришами по авіації, разом з якими він займався авіамодельним спортом ще у дитинстві, і один з друзів пообіцяв подарувати олександрійцям літаючу базу для повітряних боїв.
Наш кор.

Немає коментарів:

Дописати коментар