середа, 7 липня 2010 р.

Крики з вікон виконкому


Перший день липня виконком відзначив напруженою роботою. Напруження поступово зростало, доки не переросло у крик. І якщо раніше вигуки на засіданні виконавчого комітету могли собі «дозволити» тільки найбільш екзальтовані представники громадськості (кудись щезли останнім часом), то цього дня покричали посадові особи.
 З самого початку склалося враження, що завжди оптимістичний і по-спортивному бадьорий перший заступник міського голови Степан Цапюк був не в настрої. Ще на минулому виконкомі депутат міськради Іван Бугайченко (голова комісії з питань законності) виступив з протестом щодо винесення на голосування позачергового питання про прийняття статуту новоствореного комунального підприємства «Житлогосп», що має перебрати на себе функції нинішніх приватних «ЖЕКів». Іван Миколайович зауважив, що статут мав пройти процедуру розгляду і опрацювання двома комісіями (з питань законності та комісії з питань комунальної власності та житлово-комунального господарства), проте він сам (Бугайченко) цей статут бачить уперше. Невідомо, як би повернулася справа, якби на виконкомі був присутній Степан Цапюк, але...сталося так, що статут відправили до комісій. І от, першого липня, виконком знову повернувся до розгляду питання про затвердження статуту.
Скічко (до Бугайченка): Іван Миколайович, низка зауважень – вони враховані...
Бугайченко: ...я подивився, фактично всі вони враховані.
Цапюк: Все знают, что я инициатор создания данного предприятия, и комиссия на своё заседание меня не пригласила...я считаю, что на будущее надо учесть это, потому что честно говоря, я намеревался просто отбросить все ваши замечания, которые были вынесены и голосовать без них. Я предупреждаю на будущее, что если кто-то сомневается ...то автора приглашайте на заседание комиссии, в противном случае я обещаю что оно будет принято без урахування ваших предложений. Ну, а членов горкома я прошу поддержать данный проект...

 Далі ініціатор єдиного і великого «ЖЕКу» повідомив, що з першого серпня усі житлово-комунальні кошти будуть акумулюватися на єдиному рахунку нового підприємства, а майбутній директор цього підприємства разом з директором «Водоканалу» депутатом-регіоналом Мартиненком відряджені до міста Черкаси для перейняття досвіду (втім, ім’я керівника «Житлогоспу» назвати відмовився).
Член виконкому Кудря: Степан Кирилович...в старому варіанті цього статуту, наскільки я розумію, такі підприємства, як «Ритуал», «Зеленбуд», «СвітлоЦентр», будуть підрозділами «Житлогоспу», а як це може бути, якщо вони вже є юридичними особами? Це перше. Друге, у першому варіанті статуту було таке питання: «утримання  мереж вуличного освітлення», а в новому варіанті вже його нема. Я не розумію. Далі. У першому варіанті було - утримання міських кладовищ, а тут уже немає.
Цапюк: А кто...меня почему-то не поставили в известность по изменениям по этим. И коррекции . Кто вносит изменения?
Бугайченко: Висновки комісій були надані у загальний відділ і передані в управління житлово-комунального господарства. Розбирайтеся зі своїми людьми.
Тим часом Володимир Кудря не переставав дивуватися перспективі комунальної «глобалізації» - що тоді робитимуть комунальні «Ритуал», «Зеленбуд» і «СвітлоЦентр», якщо новий «ЖЕК» згідно одній з редакцій статуту виконуватиме і їх функції. Почалися перемови на підвищених тонах.
Кудря: ...і навпаки, утримання  мереж вуличного освітлення - нема в новому варіанті...
Бугайченко: ...і не повинно бути. Тому що до тих пір, поки у нас юридично існують такі комунальні підприємства, як «Ритуал», «СвітлоЦентр», жоден статут, жоден документ не повинен їх функцій позбавляти.
Керуючий справами Пасенчук: Чому? Може буть...
Далі розпочалася гучна суперечка, де вже опоненти Бугайченка апелювали до законодавства, що дозволяє вносити до статуту будь-які види діяльності. Міський голова теж зауважив, що жодні з видів діяльності, занесених у статут, не суперечать чинному законодавству.
Бугайченко: Є питання!  А навіщо вони нам потрібні?
Цапюк: Иван Николаевич, давайте договоримся так. Никому ничего не надо было. Да? Я предложил нормальную схему. Работы коммунального предприятия. Теперь забиваются вот эти гвозди. Ребята...
Бугайченко: Степан Кирилович, ми не заперечуємо проти роботи цього підприємства, воно потрібне, але потрібне з конкретно і чітко визначеними функціями по забезпеченню й утриманню житлового фонду і комунального господарства, а все інше не потрібне там!
Цапюк: Значить, это вы так считаете! А я считаю, что оно потрибне! И будем голосовать. Понимаете? А вы со своими, как говорится, высновками, останетесь при себе.
Бугайченко: Степан Кирилович, поважайте депутатський корпус.
Цапюк: Иван Николаевич, я хочу вам сказать...поважайте тоже то, что предлагает, делает выконком…Никому ничего не надо, тут предложили нормальный вариант выхода из этой ситуации, и сразу появилися гвозди. Давайте без гвоздей, помогайте выконкому. Не ставьте гвозди, а помогайте нам работать. В этих условиях очень трудно работать. Вы понимаете?
 Заступник міського голови медик Сергій Дячук виступив на підтримку авторів революційного комунального проекту: Тому що,  чим більше підприємств буде виконувати одну й ту ж роботу, тим краще для бюджету...
Кудря (пояснюючим тоном): Вже є спеціалізовані підприємства - «Ритуал», «Зеленбуд» і «СвітлоЦентр».
Гучність дискусії підвищилася ще на кілька градусів – у залі вже кричали.
Цапюк: ...«Ритуал»?! «Зеленбуд»?! Вы посмотрите, что там творится. Иван Николаевич, съездите на Октябрьский!
Бугайченко: Так завдяки чому?! Завдяки чому там така ситуація?!
Цапюк: Так надо спросить у депутатского корпуса, почему там такая ситуация! Я вас хочу спросить!
Бугайченко: Ви у депутатів питаєте???
Цапюк: Да! У вас!
Бугайченко: Це у вас, у чиновників спитати треба...
Цапюк: Тогда, чего вы не спрашиваете у нас тогда? У нас спросите! Вы у нас не спрашиваете – я спрашиваю у вас, у депутатского корпуса. Чё вы спите? Вы ж...наивысшая власть в нашем мисте!
Бугайченко: Ви ж цю владу не поважаєте, Степан Кирилович.
Цапюк: Какую?..на заседание комиссии меня не пригласили. Поэтому я принципиально ставлю вопрос, в связи с тем что проигнорировали и не пригласили - проголосовать в старом варианте  за данный устав! Чтоб в следующий раз знали! Поважали!
Міський голова: Ми можемо потім зняти, якщо воно нам мішає, життю нашого, підприємства, та чи інша функція...але ж, тут передбачено практично все.
Бугайченко: А нащо воно нам потрібно - те «все»?
Голос Бугайченка потонув у вигуках членів виконкому. Аргументація була така: це дозволяє закон.
Бугайченко: Сигарети будете продавати! Горілку будете продавати!
Пасенчук: Вибачте, все що буде давать прибуток – це нада робить! А не слухать вас!
Міський голова: Хто за перший варіант, який був запропонований, прошу проголосувати.
Цапюк: Все. Единогласно.
Міський голова: Дякую.                                     
                                                                             Наш кор.

Немає коментарів:

Дописати коментар