середа, 14 липня 2010 р.

КП «ТЕЦ» - пацієнт ще трохи живий

ТОВ «Олександрійська енергетична компанія», до складу якої 39 відсотками активів входить КП «Теплоелектроцентраль», знову на слуху. На минулому засіданні міськвиконкому, 8 липня, начальник управління економіки міської ради Анатолій Садоміченко запропонував вивести активи «Теплоелектроцентралі» зі статутного фонду цього спільного підприємства і продати їх. Що це – дорога в металобрухт?  
Як усе було.
Ця історія розпочалася у вже далекому 2005 році. Тоді, 9 вересня, сесія міськради прийняла рішення створити на базі ТЕЦ-1-2 та Байдаківської брикетної фабрики комунальне підприємство «Теплоелектроцентраль». Рішення про те, що держава передасть ці підприємства олександрійській громаді, на момент створення КП ще не було. Натомість, згодом це сталося. ТЕЦ-1-2 була передана міністерством в комунальне управління. (На відміну від ББФ, яка залишилася в підпорядкуванні ДХК «Олександріявугілля» і потім була знищена).

Згодом, з метою реконструкції централі, тодішній мер міста Степан Цапюк пропонує депутатам створити на її базі спільне підприємство (СП) ТОВ «Олександрійська енергетична компанія» (ТОВ «ОЕК»), до складу якого, з одного боку мало б увійти КП «Теплоелектроцентраль», а з іншого – інвестор, готовий вкласти у реконструкцію кошти.
На горизонті тоді вималювалися три інвестори: дніпропетровське ТОВ ІВОК «Експлерент», дніпропетровське ТОВ «Енерго-Міг» та місцеве ТОВ «Будівельник», пропоноване тодішнім керівництвом ДХК «Олександріявугілля». Після довгих сперечань під час декількох сесій, 12 січня 2006 року депутати приймають рішення на користь ТОВ «Енерго-Міг». Суть рішення – КП «Теплоелектроцентраль» входить своїм майном (а саме спорудами та обладнанням колишньої ТЕЦ-1-2, яке було оцінено в 10 437 500,00 грн.) до уставного капіталу товариства з обмеженою відповідальністю «Олександрійська енергетична компанія», яке створюється на базі КП «Теплоелектроцентраль» та ТОВ «Енерго-Міг».
Участь «Енерго-Мігу», відповідно до затвердженого уставу ТОВ «ОЕК», складає 61 відсоток, а КП «ТЕЦ», відповідно, 39 відсотків. При цьому, внесок «Енерго-Мігу» в реконструкцію мав скласти близько 20 мільйонів гривень. Мета діяльності СП – виробництво електроенергії на теплозабезпеченні міста.
Першою справою інвестор провів на підприємстві дефектацію (оцінка технічного стану). Далі було розроблено проект реконструкції, відповідно до якого з квітня 2006 року стартували роботи. Зокрема, товариство «Південтехномонтаж», яке було запрошене в ролі підрядної організації, почало реконструювати систему хімводопідготовки. На підприємстві були задіяні близько 400 працівників.
Паралельно ТОВ «ОЕК» замовило проект теплотраси до центральної районної котельні. Адже за кінцеву мету стояло опалювати місто, для чого, крім іншого, на ТЕЦ-1-2 планувалося реконструювати перший та четвертий котлоагрегати, а також ввести в експлуатацію два нових. Закінчити усі роботи планувалося за рік-півтора.
Втім, пожвавлення тривало лише до листопада 2006 року, коли нагально постало питання: а де після реконструкції брати вугілля? Постачальником сировини від початку розглядався розріз «Морозівський», але за півтора роки оренди його так занедбали, що покластися на нього було неможливо. Тим більше, що на тлі занепаду розрізу у його орендаря, ТОВ ІВОК «Експлерент», склалися проблемні відносини з Фондом держмайна України. Не вселяв довіри і орендар розрізу «Костянтинівський» ЗАТ «Енерговугілля».
До проблем з майбутньою сировиною додалися ще дві: протягом 2005-2007 років були знищені (вирізані) залізничні колії, що з’єднували ТЕЦ-1-2 з Пантаївкою, та райтехводопровід.
СП стало представляти з себе станцію, що стоїть у голому полі: сировини немає, підвозу немає, води немає. У квітні 2007 року керівництво ТОВ «Енерго-Міг» приймає непросте для себе рішення - «заморозити» реконструкцію. Проводиться масове скорочення працюючих.
«Замороженим» підприємство є і до сьогодні. Зараз у штаті близько 80 осіб, переважно, охоронці. ТОВ «Енерго-Міг», нехай з порушеннями та перебоями, але все ж забезпечує їх зарплатою (інакше хто працював би?).
Що робити з пацієнтом?
Сьогоднішня ідея міської влади вивести активи КП (зараз їх вартість складає близько 9,5 мільйонів грн.) зі статутного фонду СП і продати їх – зразу ж викликає масу суперечливих запитань.
Чи вимагатиме ТОВ «Енерго-Міг» від КП компенсації збитків, якими є витрати, понесені товариством на утримання об’єкта? Звісно, так. Адже товариство вкладало кошти як у реконструкцію, так і в зарплату. І, до того ж, зберегло ТЕЦ. А таких грошей у міської влади немає.
Навіть, якщо вдасться вивести активи КП зі статутного фонду СП, на чий баланс вони «ляжуть»? На баланс банкрута КП «Теплоелектроцентраль»??! Але ж це прямий шлях до того, що майно буде вирізане на металобрухт! З 9,5 мільйонів гривень нинішньої вартості активів КП, 6 мільйонів – зобов’язання перед кредиторами, які розпорядник майна банкрута буде змушений терміново забезпечити шляхом продажу майна. Як наслідок, місто у кращому разі отримає від цієї оборудки 3,5 мільйона гривень і втратить ще одне потенційно працююче підприємство.
У банка виникли підозри, що КП «Теплоелектроцентраль» - банкрут.
А тим часом, як мені розповів один з досвідчених експертів в галузі енергетики, є варіант продовження і завершення реконструкції централі. Для цього потрібно або знайти ще одного інвестора (який стане третім у сьогоднішньому дуеті ТОВ «Енерго-Міг» і КП), або інвестора, який взагалі придбає ТОВ «ОЕК» (тобто викупить активи обох співзасновників, можливо, навіть в лізинг: сплачуючи оренду і поступово розраховуючись).
Свого часу стати партнером ТОВ «Олександрійська енергетична компанія» був не проти Європейський банк реконструкції та розвитку. Однак, ознайомившись з уставними документами, балансом, бізнес-планом, у банка виникло побоювання з приводу того, що КП «Теплоелектроцентраль» - банкрут. Була пересторога, що через раду кредиторів або іншим шляхом на КП «зайде» новий власник, який через суди просто не дасть працювати. Отже, вкладені банком кошти будуть освоєні або не за призначенням, або з порушенням строків...або взагалі не освоєні.
Щоб такої ситуації при пошуку інвестора не виникало в подальшому, експерт радить злити активи КП «Теплоелектроцентраль» з активами КП «Теплокомуненерго». Тим більше, що таким чином останнє підприємство (після реконструкції ТЕЦ, якщо вона буде завершена) матиме варіативну схему опалення міста: вугіллям та газом.
 Нові робочі місця без підвищення тарифу на тепло.
Проблема сировини, за словами мого співрозмовника, може бути вирішена шляхом впровадження новітніх технологій спалювання твердих горючих копалин – торфу, бурого вугілля, кам’яного вугілля, антрациту – шляхом їх перетворення у водовугільну суміш (водовугільне паливо). За такого підходу можуть використовуватися як наявні котлоагрегати, так і збудовані в майбутньому. 
Якщо реконструкція буде доведена до логічного завершення, то, незалежно від виду сировини, що спалюється, ТОВ «ОЕК» вироблятиме на рік більше 250 мільйонів кіловат-годин електроенергії та 200 тисяч гігакалорій тепла. Сукупний валовий дохід складатиме близько 200 мільйонів гривень на рік (порівняйте з будь-яким іншим підприємством міста!). Тільки на викидах в атмосферу місцевий бюджет отримував би близько 5 мільйонів гривень на рік. Плюс близько 40 мільйонів гривень на рік ПДВ, плюс податок на прибуток, плюс плата за землю…При цьому створюються нові робочі місця без підвищення тарифу на тепло для населення. Місто отримало б комунально - та соціально-ефективне підприємство!
Для завершення реконструкції нинішня потреба в інвестиціях складає біля $45 мільйонів (з урахуванням інфраструктури: теплотраса, залізниця, водопровід). Строк окупності – 5-7 років, при тому, що у світовій практиці строк окупності подібних інвестицій в енергетику – 10-15 років.
Що далі?
То яким же шляхом збираються йти місцеві реформатори? ТОВ «Олександрійська енергетична компанія»: дорога в металобрухт?
Якою була роль міської влади у життєдіяльності ТОВ «Олександрійська енергетична компанія» всі ці роки? Чисто номінальною. Не було ані підтримки, ані протидії. Зараз подальша доля ТОВ «ОЕК» залежить від міської влади як ніколи: вирізати на брухт чи вдихнути нове життя?..
Насамкінець, хотілося б подякувати депутатам міської ради, які у 2006 році самовіддано, блокуючи трибуну, не дали згоди на входження до складу СП ТОВ ІВОК «Експлерент» або ТОВ «Будівельник». Це  В. Конюшенко, О. Телюк, О. Богоявленська, В. Хірса, А. Сибірцев, А. Турський, С. Скороход, С. Волков. Якби не їх наполегливість, ТЕЦ-1-2 вже давно була б порізана на металобрухт… Хоча, хтозна що тепер станеться далі?

М. Швець

Немає коментарів:

Дописати коментар