четвер, 10 грудня 2009 р.

Погляд з прямого ефіру

2 грудня у студії телеканалу КТМ з ведучим Русланом Гавриловим і глядачами, які могли задавати запитання по телефону спілкувалися заступник голови фракції БЮТ у міській раді Олена Богоявленська і колишній перший заступник міського голови Володимир Турчененко. Прямий ефір є не лише можливістю спілкуватися з глядачем, але і вести публічну дискусію зі своїми опонентами, нижче ми наводимо фрагменти спілкування – про нагальний стан речей в міській політиці і небезпеку, що містить в собі намагання міської ради об’єднати комунальні підприємства «Водоканал» і «Теплокомуненерго».
Ведучий: Чи відчуває себе фракція БЮТ наразі опозицією, і якщо так, то опозицією до кого або до чого?
Олена Богоявленська: З одного боку, звичайно, фракція БЮТ не може вважати себе опозицією, тому що це фракція в складі Олександрійської міської ради – це частинка міської влади, що сьогодні діє в місті, і неправильно бути опозицією самому до себе. Але, ми вже говорили про це, я наголошую – фракція БЮТ в Олександрійській міській раді буде опозиційно ставитися до незрозумілих для олександрійців і нашої фракції, зокрема, питань кадрової політики, незрозумілих маніпулювань соціальною політикою, тарифною політикою, до всіх рішень, що приймаються всупереч законодавству, завуальовано і непрозоро приймаються на виконавчому комітеті і в сесійній залі. Наші колеги мають спільних 26 голосів, і фактично фракція БЮТ сьогодні не має можливості впливати на результат прийняття рішень. Навіть, коли ми були командою, яка була представлена і у виконавчих органах ради і міській раді, ми собі не дозволяли таких прийомів, коли аргументи не беруться до уваги і приймаються рішення, що комусь з тих чи інших причин потрібно провести. Всі наші рішення були прозорими.
Нас дуже добре контролювали громадські організації, багато подій викликали бурхливий резонанс в Олександрії, але це було нормальним явищем, проявом демократії. Я вважаю, що якраз корупція любить тишу. Сьогодні все відбувається тихо. Зачитали висновки і тихо - «ми голосуємо». Це нормально. Для тих корупційних діянь, які, на мій погляд, відбуваються сьогодні.
Володимир Турчененко: Мені довелося значний термін працювати і в будівництві, три з половиною роки в комунальному підприємстві головним інженером «Олександріяводоканал» і три з половиною роки я працював заступником, а потім першим заступником міського голови. Можна погодитися з радянським лозунгом «Кадри вирішують все», можливо, не все, але відсотків на 80, на 90 все залежить від того, наскільки підготовлені кадри. У своїй роботі я завжди керувався тим, що людина повинна обіймати посаду за умов фаховості і вміння виконувати поставлені завдання. Хочу нагадати, що ми прийшли до влади в 2006 році – місто, на жаль, потрапило в критичну ситуацію, як і Алчевськ. «Димитрове» було без тепла, «Перемога», «Жовтневий». Тільки фаховою командою можна було вирішити цю проблему. Потім була інша проблема, надзвичайна ситуація – і вона теж була успішно вирішена. Сьогодні все підводиться «під кольори»- якщо ти потрібного кольору, то ти йди на «трон», якщо ти іншого кольору, то ти маєш піти з посади, яким би не був спеціалістом. Я вважаю, що це неправильно. В житлово-комунальних підприємствах працювали люди від всіх партій – і ми з ними знаходили спільну мову. І моя думка, що так має бути і надалі.  
Ведучий: Сьогодні міська влада має намір об’єднати «Водоканал» і «Теплокомуненерго». Прогнозується, що така оптимізація дасть позитивний економічний ефект. Чому за Вашої каденції така ідея нікому не спала на думку?
Володимир Турчененко: Схожі думки були, були пропозиції різні – передати комунальні підприємства до Міністерства надзвичайних ситуацій, наприклад. Була і пропозиція щодо об’єднання двох вищезгаданих підприємств. Я її дуже уважно опрацював. Одна з причин, чому я сьогодні в студії – вже підготовлене рішення виконавчого комітету на завтра (3 грудня). Я зачитаю: «Припинити діяльність комунального підприємства «Олександріяводоканал» шляхом реорганізації через приєднання до комунального підприємства «Теплокомуненерго». В 2007 році така пропозиція була, вона вивчалася. Але, я завжди критично і дуже відповідально ставлюся до подібних пропозицій.  І це ключове питання ставиться сьогодні владою. Не можна його порівняти ні з якими перемінами. На жаль, це два монополісти на сьогодні. КП «Олександріяводоканал» - стратегічне підприємство, що забезпечує водою, як громадян, так і олександрійські підприємства, освіту, медицину. «Теплокомуненерго» теж надає послуги, без яких не обійтися (до речі – монополісти мають вирішувати подібні питання тільки через Антимонопольний комітет). Отже, про економічний аспект. Сьогодні ці підприємства збиткові - «Теплокомуненерго» має збитки, що на кінець року, орієнтовно становитимуть близько 9,5 мільйонів і «Олександріяводоканал» матиме збитків, приблизно, на два мільйони. Тобто, в сумі два збиткові підприємства йтимуть на результат, як мінімум, в мінус одинадцять мільонів. 
Чомусь робилося це рішення у великій таємниці, приховано, без публікацій, доводів, погоджень з громадою – от, вирішила влада сьогодні так, і зробила (примітка редактора  – 3 грудня виконком проголосував за це рішення). Я впевнений, що це поспішне рішення. При загальних річних втратах “Олександріяводоканалу” в 15 мільйонів і близько 30 мільйонів витрат на виробництво продукції “Теплокомуненерго” в сумі маємо 45 мільйонів. За таких втрат ті 1,5 мільйони, що віртуально, можливо, “з’являться” після об’єднання “Водоканалу” і “Теплокомуненерго” ніяким чином не врятують ні ситуацію з формуванням тарифів, ні ситуацію на цих підприємствах. Зате вийде одне збиткове підприємство. У соціальному аспекті – збурені два колективи. Знаєте, душа болить – фактично пропрацював в галузі сім років. Шкода, що те, що було напрацьоване, може бути загублене одним невірно прийнятим рішенням. Планується скоротити близько 70 чоловік. Це один з головних, центральних доводів, про які говорить влада.  Хоча в юридичному аспекті, це третій аспект, таке неможливо. Скоротити можна тільки до 5 відсотків персоналу – це 15 чоловік. І коли підвести підсумки – я бачу тут бажання отримати політично-підкилимний результат. Перевести всіх працюючих на територію “Теплокомуненерго”, хоча ця територія не відповідає ні технологічним, ні нормативним вимогам, що стоять перед надавачами послуг з водопостачання і водовідведення. Звільниться територія в центрі міста – це одна деталь. Ще один аспект, небезпечний для населення, і випадки такі є в Кіровоградській області: може прийти “хороший” власник, вкладе кошти, ніби-то, але з часом підприємство відійде від контролю громади. Наочним прикладом є Кіровоград, де міська влада ніяк не може повернути це підприємство під свій контроль, йде судова тяганина – у результаті від цього страждають громадяни. Тому потрібно поставити запитання – населення, громада давала таке завдання владі? Ефекту від такої діяльності – нуль. Буде лише одна політична бульба – ось, ніби-то люди щось хотіли зробити. Але вона лусне. Ось моя відповідь.          
Записав Володимир  МІХАЛЄВІЧ

Немає коментарів:

Дописати коментар