четвер, 19 листопада 2009 р.

Олександрійська промисловість у халепі


   13 листопада у міській раді відбулася прес-конференція, присвячена підсумкам роботи промисловості міста за 10 місяців. Начальник управління економіки міської ради Анатолій Садоміченко підкреслив роль промисловості в подальшому розвитку Олександрії:
- Промисловість формує  49% надходжень до місцевого бюджету і дає 82% з загальної суми, яку сплачує місто до державного бюджету. На промислових підприємствах працює 40% людей, зайнятих в економіці. 
Анатолій Садоміченко зазначає, що ситуація, яка склалася в промисловості міста, складна:
- Рівень виробництва, у порівнянні з минулим роком, зменшився. На жаль, на сьогоднішній день промисловість працює на 49% 2008 року. Але на кінець року очікується досягнення показника 51,9% по основних видах машинобудівної продукції. Зрозуміло, що це мало, але за останні п‘ять місяців падіння зупинено і тримається рівень 48-49%. По показнику реалізації продукції на кінець 2009 року очікуємо 64-65%. Це низькі показники, але, якщо взяти статистику по Україні за 9 місяців поточного року, то українське машинобудування спрацювало на 48, 6% у порівнянні з 2008 роком. 

    І знову всі показники міста тягне вниз вугільна галузь. Анатолій Садаміченко вкотре повторює:
-Найскладніша ситуація в майже померлій вугільній галузі. Крім Рудоремонтного заводу, який працює на дуже малий відсоток у порівнянні з минулим роком, жодне інше підприємство цієї галузі не працює взагалі. Це велика біда, і потрібні потужні інвестори, яких на наші об’єкти немає. 18 листопада відбудеться перше засідання комісії приватизації  по ДП «Бурвугілля». Я впевнений – за встановлену ціну 162 млн. грн. його ніхто не придбає. Для того, щоб відродити це підприємсто, потрібно ще півміль’ярда гривень. У Німеччині заводи продавали за символічну плату – 1 марку, але під інвестиційну програму. З таким варіантом можна було б погодитися, але в Україні немає відповідальності за невиконання інвестиційної програми. Ще одна проблема – передача майна ЗАТ «Енерговугілля». Акт передачі підписали всі, крім орендаря, який вимагає від держави відшкодування своїх витрат на реконструкцію, капітальний ремонт. В будь-якому разі, це питання швидко не вирішиться. 
Також Анатолій Садоміченко констатує складну ситуацію на машинобудівних підприємствах міста:
- ВАТ НВО «Етал», ВАТ «Фірма «Віра-Сервіс», а також Олександрійське УВП УТОС, компанія «Амірпласт», ВАТ “СНЕКПРОДМАШ” у складній ситуації і працюють неповний робочий тиждень. Та з тих підприємств, що я назвав – ВАТ НВО «Етал» з трьох напрямків своєї діяльності по двох вийшов на докризовий рівень. Це електромагнітні пускачі і багатошарові плати. Гірше з третім напрямком – системи управління, їх переважно замовляла українська металургія, яка переживає погані часи. Тому попиту на них практично немає. Проблеми є, але вихід двох напрямків на докризовий рівень, плани на наступний рік, оптимізм керівництва налаштовують на те, що завод вийде на докризовий рівень на кінець 2009 р., початок 2010 р. Заводу зараз потрібно одне –  сприятливий клімат співробіцництва з Росією. 
Обнадіює і те, що ВАТ «Олександрійський хлібзавод», КП “Олександрійська міська друкарня”, ДП Друкарня «Діа-плюс», ВАТ «Олександрійська фабрика діаграмних паперів»,ТОВ НППТФ «Кран-Сервіс», ЗАТ «Оболонь», ПП «КСІМ», ЗАТ «Капустянський граніт», ДП “Заріна”, ТОВ «Олександрійська ливарна компанія» – виходять на докризовий рівень.
 У нашому обліковому колі 29 підприємств і з них 58%, за нашими підрахунками вийшли на докризовий рівень. Але 42% , а це якраз потужні підприємства мають з цим великі проблеми. Така ситуація дає негативні економічні показники по промисловості: 24, 5 млн. грн. - це  заборгованість по заробітній платі. Це 65% заборгованості по області. Заборгованість вугільникам - 22,3 млн. грн., до пенсійного фонду – 30 млн. грн. З них 26, 5 млн. борги вугільної галузі. Очікуємо збитковість на кінець року 75 млн. грн. І тільки 2,9 млн. прибутку – у прибуткових підприємствах. Таким чином, по цих показниках ми гірші в 6 раз у порівнянні з минулим роком. 

Немає коментарів:

Дописати коментар