четвер, 12 листопада 2009 р.

Ставок без орендаря і браконьєрів


79 сесія міської ради відхилила подання прокуратури м.Олександрія від  11.08.2009р. (розглянути, вирішити та надати інформацію щодо виконання рішення Кіровоградського господарського суду про надавання в оренду В.Погрібняк землі під водоймою, що розташована між мікрорайонами Жовтневий та Перемога). Оренду водойми припиняли і раніше – аж на чотирьох судових засіданнях. Не на користь орендаря і рішення Верховного суду України, згідно якого ставок повернуто в комунальну власність міста. Оскарженню таке рішення вже не підлягає.
   Нагадуємо, сесією міської ради у серпні минулого року було прийнято рішення про припинення дії договору про оренду земельної ділянки під водоймою. Колишнього орендодавця це, звісно, не влаштувало. І якщо раніше В. Погрібняк позивалася до суду про бездіяльність міської ради, то тепер вона звернулася з позивною заявою до Кіровоградського господарського суду про бездіяльність виконавчої служби. Позивач вказувала, що не виконано рішення Кіровоградського господарського суду про надання водойми в оренду. Але, як кажуть в Олександрійській міській громадській організації «Розвага», водойма була надана В. Погрібняк в оренду, і два роки вона нею користувалася. Депутат міської ради від фракції БЮТ Володимир Маліновський розповідає, що протягом цього часу до ставка нікого не допускали, в тому числі і дітей, риболовів били, ламали вудки. Володимир Пилипович зазначає, що орендар порушила законодавство, адже згідно водного кодексу України дітям до 16 років дозволено безкоштовно рибалити, таке ж право мають інваліди І-ІІ групи, інваліди Чорнобиля І-ІІ категорії, незалежно від форми власності. Дехто хоче замаскувати правду і намагається подати картину так, ніби-то Олександрійська міська громадська організація «Товариство культурного відпочинку та рибалок «Розвага» усунула порядного орендаря від водойми. Але, дії цього “порядного” орендаря залишили свій сумний слід – у міському відділі міліції зареєстровано заяви громадян, які свідчать про побиття, приниження честі і гідності, насесення шкоди здоров’ю. Але тепер стан справ на ставку разюче змінився –  водойма належить громаді, а опіку над нею взяла ОМГО «Розвага». 
   Організація зареєстрована у всіх відповідних інстанціях, мета її діяльності згідно статуту: об’єднання творчих зусиль мешканців Олександрії для сприяння розвитку культурного відпочинку та любительського рибальства на водоймищі суміжно з Кіровоградським шосе та мкрн. Жовтневий, підтримка та стимулювання ініціатив мешканців м.Олександрія в задоволенні і захисті їхніх законних інтересів, участь у вирішенні проблем використання водних ресурсів водоймища Розповідає голова правління ОМГО «Розвага» Володимир Маліновський: 
- Із запланованих заходів на 2009 рік, практично, всі реалізовані. Цей план, як і будь-яке рішення, приймався на загальних зборах організації. Для втілення в життя  кожного заходу ми виділили власні кошти. У нас є ревізійна комісія, яка контролює витрачені суми. Серед заходів на водоймі: ремонт греблі, прибирання сміття (яке збиралося десятиліттями, і головне – завдяки проведеній роботі з населенням, сміття на береги більше не виносять), зариблення ставка, організація чергування для запобігання браконьєрству, завезення піску і облаштування місць для купання. Всі заходи виконали, незважаючи на те, що цей ставок наразі безгосподарний. Ми взяли опіку над водоймою, а дехто нас запитує, чи не боїться товариство того, що вкладені кошти даремно витрачені, і ми впевнено відповідаємо –  ні.  Є закон про громадські організації такого типу, як ми, що дозволяє брати безгосподарне, комунальне майно під свою опіку. Ми не забороняємо рибалити, лише слідкуємо, щоб малька, який ми запустили, не виловлювали браконьєри. До речі, згідно закону рибалка має ловити не більше 5 кг, а риба має бути не менше 25 см. Вагомим досягненням нашої діяльності я вважаю те, що, мабуть, вперше за багато років риба у ставку під час нересту у 2009 р. не зазнала вилову браконьєрами. 
   Повернення водойми громаді міста зняло постійну напругу серед мешканців мікрорайонів Жовтневий та Перемога. Відпочинок та рибальство на водоймі стали доступні кожному. Дехто може зауважити, що орендар тепер бідкатиметься щодо власних фінансових втрат. Але ж кожен з підприємців знає про поняття “фінансовий ризик”, тим більше, якщо вчиняє дії, направлені проти громади. І тут треба зважувати всі “за” і “проти”, – зазначив Володимир Маліновський.
   Отже, у цьому випадку громада змогла відстояти свої інтереси і повірила в свої можливості. Підкреслимо також і те, що рибалити і відпочивати біля ставка можуть не тільки 600 членів товариства, але і кожен з жителів Олександрії. 

Немає коментарів:

Дописати коментар