понеділок, 7 березня 2011 р.

Самопал-ТБ - нова політтехнологія?

Як відомо, 25 лютого ВікторЯнукович підводив підсумки річниці перебування на посту Президента України. Своєрідний аналіз його річної діяльності робили і засоби масової інформації. Але чотиригодинна трансляція на всіх центральних каналах ТБ нагадувала більше розгорнуту піар-акцію, щоправда добре технічно та інформаційно підготовлену.
Зрозуміло, що всі питання були профільтровані і відшліфовані. (Ілюстрація: інфографіка виступу Януковича - чим більше слово, тим частіше воно вживалося у доповіді 25 лютого. Знайдено у інтернет-журналі користувача kotyhoroshko)
Добре, що є така штука, як интернет, до якого, на щастя, поки не можуть дотягнутися руки влади на відміну від усіх центральних українських ЗМІ (принаймні, я так думала). Тому, дещо зраділа, побачивши оголошення про те, що 28 лютого у режимі online журналісти, письменники та митці підведуть альтернативні підсумки року президенства Віктора Януковича. 
Рівно о 15:00 налаштувалась на цікавий перегляд, інтриги додавав очікуваний візит попередника Януковича - Віктора Ющенка та те, що модератомами online-конференції були Сакен Аймурзаев, Сергей Лещенко, Мустафа Найем, Наталья Соколенко тощо. Марафон транслювався одразу на пятьох сайтах.


Перші півтори години марафону дійсно були цікаві і насичені, лунали різні думки та погляди, конкретні приклади того, що для кожного з відомих гостей означав рік, що минув.
Зокрема, російський журналіст Сакен Аймурзаев як приклад розповів те, що його друг-журналіст, який живе і працює в Росії, готовий був переїхати до України, як до більш демократичної держави, але тепер такий варіант повністю відпадає. Адже Україна поступово набуває рис Росії у плані свободи слова.
Євгеній Іхельзон, журналіст, який за родом діяльності змушений тривалий час перебувати закордоном, зі свого боку, зазначив, що після нещодавнього повернення з країн Азії він ніяких змін не побачив, окрім відчутного зростання цін на продукти харчування.
Журналістка Олена Білозерська відверто заявила, що особисто для неї рік президенства Януковича запам’ятався двома обшуками з вилученням оргтехніки з офісу та п’ятьома допитами, що і змусило її писати про репресії та придушення в Україні свободи слова.
Окрім того, з гостями обговорювалися такі події, як підрив пам’ятника Сталіну та вибух офісу у Макіївці, мовляв таких подій не відбувалося за часів, коли Партія Регіонів була в опозиції. На що пролунали влучні зауваження, що мовляв, використання силових методів – це останні спроби народу звернути увагу на себе, на невдоволення курсом, яким прямує влада. Під час марафону в студії почергово перебували по два гостя, які за поглядами є опопнентами між собою. Тож і дискусії, що між ними виникали, у більшості випадків, поступово переходили у суперечки, що, у свою чергу, призводило до відволікання від основної теми зустрічі.
Так, Василь Анісімов, як представник Православної Церки Московського Патріархату вступив у суперечку з Єпископом Євстратієм Української Православної Церкви Київського Патріархату. Вони вдалися до з’ясування того, хто і коли передавав церкви з відома одного патріархату до другого. При цьому модератори конференції н завжди могли повернути гостей до основної теми, обговорювати яку вони зібралися.
Коли стало відомо, що Ющенко не братиме участі у марафоні, стало дещо скучно, а коли у студії з’явився скандальний В’ячеслав Піховшек, то захід взагалі перетворився на з’ясування стосунків між журналістами.
Поступово розмова переходила у геть інше русло - говорили про розкол України, про двомовність, тощо, вже забувши про «Рік Януковича».
Про відхилення від теми свідчили і online-коментарі:
Михаил Бойко. Господа! Вы анонсировали передачу как «ВИКТОР ЯНУКОВИЧ. ГОД ПЕРВЫЙ». Одна страна. Две реальности, а болтовня про Киселёва - позор
Ближче до приходу «провладних» Євгенія Кисельова та Савика Шустера дивитися взагалі стало просто нецікаво і, виходячи з коментарів, не тільки мені.
Vera Ryhailo. Не понятно в чем смысл этого сегодняшнего марафона - протянуть друг другу руку? Так вопрос, а кому она нужна на той стороне? Или это очередная политтехнология? Шустер уже выдохся и надо немного оживить электорат в интернете ?
Kulish. А что, без Киселева и Шустера не обойтись? Нафига нам эти наемники? Мало они по мозгам ТВ-зрителей толкутся?
Поступово складалося враження, що це дійсно чергова політтехнологія, хоча першопочаткова ідея, зізнатися, дуже хороша.
громадянин. Переливають з пустого в порожнє. Дивився з самого початку, але більше не маю сили. Очікував набагато більшого. навіть «підстроений» марафон з Януковичем було дивитись цікавіше. Все, більше не можу. Всього доброго
От і я відмовилася від подальшого перегляду, адже просто стало нецікаво. Можливо, проект був погано продуманий і швидкоруч приготований. Чи, як говорять, перший млинець - грудкою? Залишається сподіватися, що наступні подібні зустрічі будуть дійсно прозорими і відповідатимуть тематиці у підтвердження того, що інтернет все ще недоторканий.
Євгенія НІКОЛАЄВА

Немає коментарів:

Дописати коментар